24-01-11

Belemmering van het fotograferen of filmen op de openbare weg ...

Deze video die helaas in lage resolutie is opgenomen geeft een overzicht van wat een straatfotograaf of filmer kan meemaken.  Hier is het een reportage ivm het Verenigd koninkrijk, maar ook in België gelden dezelfde regels, fotograferen en filmen is niet aan regels gebonden op de openbare weg of op uw eigen grond, maar let op op privé terrein, zoals een treinstation en vlieghavens. Momenteel is er de hetze rond allerlei anti-terrorisme wetten en dergelijke, maar de meeste zaken berusten op drijfzand. 

Eén feit is dat de politie er niet van houd om vastgelegd te worden op film, sensor of video, vooral als ze zelf de wet niet naleven. Toen ik 16 jaar was kwam ik letterlijk in aanvaring met de Antwerpse politie, door een arrestatie te fotograferen die onwettig was en waarbij een boel machtsmisbruik tevoorschijn kwam, na intimidatie legden ze letterlijk de hand op mijn camera en lens. Ik schreef de procureur des Konings aan over de zaak en er kwam een onderzoek, resultaat de agent in kwestie werd op vervroegd pensioen gezonden, het kantoor verdween binnen enkele maanden ... Ook veiligheidsagenten zijn overgevoelig voor camera's & worden vaak agressief bij het zien van lenzen. Vaak worden jongeren aangepakt omdat ze niet op de hoogte zouden zijn van de wetten en makkelijker te intimideren zijn zonder dat ze er een advocaat bij roepen. In het Centraal station van Antwerpen is er bvb een fotografieverbod, maar je kan fotograferen met de toestemming van de NMBS. 


Commentaren

Ja als je tegenwoordig iets filmt, bij sommigen weet je nooit waar het op terecht komt. Ik neem zelf wel veel foto's, maar wordt niet graag gefotografeerd, laat staan gefilmd :-)
Ik wist niet dat je in het centraal station in Antwerpen geen foto's mocht nemen en net nu in als beginneling wat meer begin te durven :-)
Fijne dag,
grtjs

Gepost door: Vanessa | 24-01-11

Reageren op dit commentaar

Van het centaal station wist ik niet Dat is toch een openbare plaats Bedankt voor de tip Groetjes

Gepost door: willy Duvel | 24-01-11

Reageren op dit commentaar

Het station is van de NMBS en géén openbare plaats, zie de website van de NMBS !

Gepost door: Erwin | 25-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.